Badtextiel, Onderhoud, Weetjes

14 Tips: Voor het onderhouden van je handdoeken

Wat zijn ze lekker zacht: nieuwe Walra handdoeken. Maar hoe houd je ze zo zacht en mooi? Hieronder 14 tips:

TIP 1:

Gebruik geen wasverzachter! Handdoeken drogen dan het beste af, het worden zogenaamde ‘thirsty towels’. Nieuwe handdoeken? Gebruik bij de eerste keer wassen geen waszachter. Dit zorgt namelijk voor een laagje waardoor de vezels minder absorberen. 

TIP 2:

Giet voor het wassen een scheut schoonmaak- of natuurazijn in het wasverzachterbakje. Dan krijg je gegarandeerd heerlijk zachte handdoeken én behoud het badgoed haar kleur. Omdat azijn ontkalkt en ontvet worden zeepresten zo opgelost. Azijn ontkalkt en ontvet, en zo lossen de zeepresten op.

TIP 3:

Wil je echt zachte handdoeken: doe ze dan in de wasdroger. Buiten ophangen maakt handdoeken iets harder. Het gebruik van de wasdroger is echter wel slechter voor het milieu.

Er zijn doorgaans drie opties om handdoeken te laten drogen: in de droger, op een rekje of buiten aan de waslijn:

  1. Buiten aan de waslijn is het beste voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden deze niet zo stijf. Wanneer de handdoeken bijna droog zijn kun je deze ook 5 minuten in de droger doen voor een extra zacht resultaat.
  2. Binnen aan een rekje. Zorg voor een grote ruimte die goed is geventileerd. Omdat er geen wind staat worden handdoeken eerder stijf. Sla de handdoeken tussendoor een aantal keer uit om dit te voorkomen.
  3. In de droger. Deze methode is het minst milieuvriendelijk. Toch heb jij hiermee de grootste kans op zachte handdoeken. Gebruik geen heet programma, de vezels kunnen anders beschadigd worden. Haal de handdoeken na afloop direct uit de droger en vouw/rol deze luchtig op.

TIP 4:

Ook is het aan te raden om de lichte en witte handdoeken niet met de donkere gekleurde handdoeken te wassen. Hiermee voorkom je dat de kleuren in elkaar overlopen.

TIP 5:

Prop handdoeken niet in de kast, maar leg ze lekker luchtig op een stapel. Je kunt ze ook oprollen in de kast voor leuke styling.

Tip 6:

Berg je het badgoed in de badkamer op, dan blijft het vanzelf zachter vanwege de hoge luchtvochtigheid.

TIP 7:

Het strijken van badgoed raden wij af. Het badgoed wordt er wellicht zachter van, maar door de hitte raken de vezelfs beschadigd. Daardoor droogt het badgoed slechter af en slijten de handdoeken sneller.

Tip 8:

Oudere handdoeken rul je weer een beetje op met een stevige borstel. Zo worden de vezels rechtop gedwongen. Let op: het badgoed slijt hierdoor wel sneller, want de lusjes beschadigen hierdoor wel gauw.

TIP 9:

Mix badgoed nooit met kleding in de wasmachine. Hierdoor kunnen knopen en ritsen geen beschadigingen veroorzaken aan de katoenvezels.

TIP 10:

Kijk goed op de verpakking hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Liever wat minder dan te veel. Ook heb je bij zacht water minder wasmiddel nodig dan bij harder (kalkrijk) water.

TIP 11:

Gebruik je handdoeken nooit om chloormiddel af te nemen! Het middel verbleekt en breekt de vezels af.

TIP 12:

Net als bij alle wasgoed: sorteer je badgoed altijd op kleur!

TIP 13:

Was handdoeken als het niet echt vies is op een lage temperatuur (30 of 40 graden). Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Er zijn veel misverstanden rondom wasvoorschriften, bovendien denken veel mensen dat wasgoed niet goed schoon wordt als het niet heet genoeg gewassen wordt. In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur, 60°C

TIP 14:

Je hoeft met de hedendaagse wasmiddelen echt niet meer te voorwassen. Lekker energiebesparend!

Omdat wij gek zijn op frisse kleding die lekker ruikt, zijn wij geneigd om een flinke schep waspoeder toe te voegen aan onze was. Maar de zeepresten in de handdoek kunnen er weer voor zorgen dat de handdoek wat ruwer wordt. En pas helemaal op met bepaalde middeltjes als chloor. Niet alleen verbleken je handdoeken hierdoor, ze beschadigen ook nog eens. 

Add a Comment